Statement from the artist of the soon-to-be USA Cycling Monument in North Boulder Park

From USA Cycling Monument Email....

Dear Friends,

Many of you have expressed your enthusiasm about the design of the Cycling Monument. Recently, someone asked me why the sculpture looks like it does, and why there are no recognizable bicycles in it?! Though I am as reluctant as any artist to limit a viewer's experience of a piece, I am perhaps more reluctant than most to alienate viewers who might potentially feel some resonance from the work. I've just posted a piece on the logic of the form.

The Artists Statement to that question

The skillful speed and freedom of a painter’s brush making a purposeful mark was the initial vision that arose as metaphor for the total experience of a bike race. The spatial intent of the form was to create a visual bridge between the plain of the park, the mountain backdrop and sky. This vision was held and honed through a 4-year design process, involving adherence to stringent code and engineering requirements for the structure.

The brushstroke translates as a spiraling aluminum ribbon sailing above the two stone supports. In plan view, the ribbon traces the s-curve in the Boulder course. The vertical lifts of the spiral are, in the language of this piece, the racers in chase. The curls lean forward in effort toward the finish, with the impossible synchrony of the peloton in the trio of joined arcs, and one off the front in a breakaway. Like the width of a brushstroke that varies with the intensity of pressure from the painter’s hand, the ribbon varies continually in each axis along its 50 linear feet, giving a dynamic sense of the sustained drama of the race. The leading stone arch is the ‘Winners’ Circle’, a play on the fact that winners’ names become written ‘in stone’, i.e. in history. We all can walk through this arch in the plaza. This is an invitation to walk through the passage, as in each of our lives there is an opportunity to lean into our challenges and to excel. Lastly, the plants specified for the raised bed defining the Northwest boundary of the plaza were selected for the motion of their flower-stems in the wind, like a vast community of fans cheering the racers on.

Continue to read the artist's response

News Item: